Putovanje od Srbije do Crne Gore autom može biti sjajno iskustvo koje pruža slobodu kretanja i otkrivanja prelepih predela. Međutim, da biste se izborili sa gužvom na granici, ograničenjima brzine i drugim izazovima koji mogu nastati, potrebno je da se dobro pripremite i upoznate sa svim važnim detaljima. U ovom vodiču za putovanje, pružamo korisne savete za putovanje autom od Srbije do Crne Gore.

Izbor vozila
Kada planirate putovanje autom do Crne Gore, prvo razmislite o tome kojom vrstom vozila ćete putovati. Preporučuje se da iznajmite automobil koji je pouzdan, ekonomičan i dobro održavan. Kako biste uštedeli novac, rezervišite vozilo pre vremena i proverite različite ponude. Takođe, obratite pažnju na veličinu automobila, jer ćete možda morati da se krećete kroz uske puteve i planinske prevoje.

Planiranje rute
Sledeći korak je planiranje rute. Postoje tri glavne rute koje možete da odaberete. Prva je preko Novog Sada i Subotice, druga kroz Zlatibor, a treća preko Užica i Prijepolja. Preporučljivo je izabrati rute koje su manje prometne i manje opterećene jer je gužva na granicama moguća. Takođe, treba voditi računa o tome da se u Crnoj Gori kroz neke tunela naplaćuje putarina, pa je neophodno imati keš sa sobom.

Pregled vozila
Pre nego što krenete na put, potrebno je da pregledate vozilo. Proverite da li su kočnice, gume i svetla u dobrom stanju i da li postoji dovoljno tečnosti u motoru. Takođe, ne zaboravite da ponesete rezervne delove kao što su sijalice, gumice brisača i ostalo, kako biste bili spremni za neočekivane situacije.

Putno osiguranje
Preporučljivo je da izaberete putno osiguranje koje pokriva troškove popravke automobila u slučaju kvara ili nezgode. Takođe, putno osiguranje može da vam obezbedi i medicinsku pomoć i osiguranje od krađe.

Dokumentacija
Pripremite dokumenta za prelazak granice i obavezno ponesite sa sobom pasoš, ličnu kartu i vozačku dozvolu. Ako vozite iznajmljeni automobil, obavezno ponesite i dokumente o iznajmljivanju vozila, kao i kontakt podatke agencije za iznajmljivanje vozila.

Vremenske prilike
Proverite vremenske uslove pre nego što krenete na put. Leti može biti veoma vruće, a zimi može biti snega i leda, pa je neophodno da ponesete adekvatnu garderobu i opremu za vožnju po snegu.

Ograničenja brzine
U Crnoj Gori postoji ograničenje brzine na putevima, a kazne su visoke. Obratite pažnju na znakove i ograničenja brzine kako biste izbegli kazne.

Kupovina goriva
Preporučuje se da na granici sa Crnom Gorom napunite rezervoar gorivom jer su cene goriva u Crnoj Gori više u poređenju sa Srbijom.

Navigacija
Nabavite mapu ili GPS uređaj kako biste se lakše kretali. U slučaju da GPS ne radi, ponesite mapu kako biste se mogli snaći.

Uživajte u putovanju
I na kraju, ne zaboravite da uživate u putovanju. Putovanje autom do Crne Gore može biti sjajno iskustvo koje pruža mogućnost da otkrijete prelepe predela, probate lokalnu hranu i upoznate ljude.

Uživajte u putovanju i srećan put!

Komentari

Komentariši

Prijavite se

Registrujte se

Reset lozinke

Unesite svoje korisničko ime ili adresu e-pošte, dobićete link za kreiranje nove lozinke putem e-pošte.

Članstvo

Za ovu akciju je potrebno aktivno članstvo, kliknite na dugme ispod da biste videli dostupne planove.